srijeda, 4. studenoga 2015.

U KUHINJI: Namaz od leće i oraha


Već smo pisale o tome da gotove namaze ne kupujemo već pravimo same - od raznih sirnih namaza, kao što su liptauer namaz ili slatko ljuti namaz od turkinje i sira, preko namaza od patlidžana ili namaza od tunjevine i kikirikija do omiljenog nam namaza od slanutka, tj. humusa. Svaki od njih je vrlo lako napraviti, a okusom su daleko iznad bilo čega što možete kupiti gotovo! Za pravljenje domaćih namaza nije vam neophodan recept, potrebni su vam samo sastojci, mašta i volja za eksperimentiranjem! Ipak, ako vam je potrebna mala pomoć ili motivacija, mi vam nudimo recept za namaz od leće, oraha i rostanog češnjaka!


Namaz od leće i oraha

Sastojci:

1 konzerva leće
1 šaka oraha
1 žlica limunovog soka
malo soli

Postupak:

Ocijedite leću, dodajte joj orahe, rostani češnjak i malo maslinovog ulja u kojem se nalazi, sol i limun pa sve dobro izradite štapnom sjeckalicom ili u blenderu. Mi obično u kući imamo rostanog češnjaka, ali ako ga nemate ili vam se ne da praviti ga samo za ovaj namaz, možete češnjak popržiti na malo maslinovog ulja na laganoj vatri, dok ne omekša! Mi od začina dodajemo samo sol, ali vi slobodno dodajte omiljene začine po ukusu. Gotovi namaz prebacite u čistu i suhu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku!



Ovaj namaz odlično paše uz neko fino pecivo (recimo brzinsko pecivo iz mikrovalne), tost pa čak 'stiropor' od pira! Uz njega savršeno idu kisele tikvice pa ako ih još niste probali napraviti, svakako probajte!

Pravite li sami namaze?
Imate li kakav zgodan recept za nas?

Šaljite nam svoje recepte, a ako isprobate nešto od naših, šibnite nam fotkicu! :)

Volimo znati čime se bavite! ;)

Dobar tek i pozdrav od Maja

4 komentara :

  1. Dobra ideja devojke, probacu. Ja takođe preferiram domaće prizvode, npr.urnebes humus ili hurmus sa pečurkama.
    Lep pozdrav,
    Vesna - Home Chic Club
    http://vesna-kreativnostidrugesitnice.blogspot.rs/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vesna! Jao humus sa pečurkama zvuči divno! Morat ćemo to probati! Hvala na ideji! ;)

      Izbriši
  2. Ovo ćemo probati čim pre! Namaz izgleda divno, a i veoma korisno za nas, s obzirom da volimo namaze bez sireva i drugih mlečnih sastojaka. Hvala na super, super receptu! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ej pa hvala! :) Baš mi je drago da te je zainteresirao namaz! Nadam se da će se ekipici svidjeti! :) Javi! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!