petak, 18. ožujka 2016.

DIY: Lampa od staklenke


Dugo već nismo imale nikakav projekt sa staklenkama, a to stvarno nema smisla! ;) Iako smo lampe od staklenki uvijek htjele napraviti, lijeno nam je bilo nositi ih kod staklara da nam probuši rupu, a same nismo imale pravi alat! Alat smo dobile na dar (od naj supruga na svijetu koji zna što žena voli), ali nam je trebalo dugo da se ohrabrimo i isprobamo ga, jer smo mislile da je to nešto super komplicirano! Kada nam je bušenje rupe u tanjuru od kojeg smo napravile sat uspjelo savršeno i bez muke, nije više bilo razloga za strah! Tako smo, osim za novo iskustvo, bogatije i za jednu lijepu lampu! Za poklopac hvala tati koji je takvih napravio, još davno cijelo čudo, kako staklenke u kojima stoje modni dodaci ne bi bile dosadne! :)

Potrebno:

staklenka, mikromotor sa nastavcima za bušenje stakla i keramike, bijela akrilna boja, bezbojni akrilni lak, komad umjetne kože bijele boje, lampice za jelku, ukrasni poklopac za staklenku, kapaljka za vodu, zaštitne naočale i platnene rukavice, neklizajuća zaštita za radnu površinu, krpica, spužvica, škare, igla i konac, krojački metar.

Ako nemate mikromotor, staklenku po želji odnesite staklaru koji će vam probušiti rupu željenih dimenzija, a ako nemate koga da vam napravi ovako lijepi, drveni poklopac umjesto njega možete koristiti i plutani čep ili obični poklopac ukrasite, recimo ovako ili ovako)


Postupak:

Operite i osušite staklenku kojoj ste prethodno skinuli naljepnice (za skidanje tvrdoglavih naljepnica pomoći će vam malo jestivog ulja i žica za ribanje). Zaštitite površinu, stavite rukavice i naočale i postavite konusno svrdlo u mikromotor! Nakapajte malo vode na mjesto gdje želite bušiti, a mikromotor držite ravno i okomito na staklenku pa bušite polako, sa stankama kako bi se svrdlo ohladilo. Povremeno nakapajte malo vode, a kada ste rupu probušili, zamijenite konusno svrdlo valjkastim i nastavite širitu rupu. Rupa mora biti dovoljne veličine da kroz nju možete provući lampice za jelku. Kao što vidite, staklenka na fotografiji je ofarbana, ali to je samo zato jer smo zaboravili fotkati prije bojanja!



Slijedi bojanje! Na čistu i suhu spužvicu nanesite boju pa lagano tapkajte po staklenci dok sve ne pokrijete! Ostavite da se osuši pa ponovite postupak ovisno o tome kakav efekt želite postići! Više o bojanju stakla možete pogledati i u postu sa uputstvom za color block vaze!


Kada se akrilna boja sasvim osušila, nanesite bezbojni akrilni lak u dva sloja, vodeći računa da se staklenka potpuno osuši između slojeva te da lak nanosite u tankom sloju. Bezbojni lak će zaštititi boju i omogućiti vam da staklenku perete!



Izmjerite grlo staklenke (obim i visinu navoja) pa izrežite traku od umjetne kože čija će dužina biti oko 2 cm veća od obima navoja staklenke, a širina jednaka visini navoja! Traku preklopite i sašijte kao na slici ili zalijepite ljepilom pa ju postavite na grlo staklenke! Ako nemate umjetne kože, traku možete napraviti od tkanine pa čak i kartona ili ga sakrijte tako što ćete ga omotati špagom!




Pažljivo uvucite sve lampice kroz rupu, postavite poklopac i gotovi ste!




Upalite lampice i uživajte u njihovom toplom sjaju! :)






Mi smo jako zadovoljne sa ovom lampicom i uskoro pravimo jednu većih dimenzija! :) Ako i sami volite koristiti staklenke za kreativne projekte, na blogu ćete naći uputstva za izradu pumpice za sapun, pumpice za med, putne čaše,  ukrasne posude za kekse i svijeće!

Kako se vama sviđa lampica?
Da li biste ju pokušali napraviti?
Ili ste već radili nešto slično?

Pišite nam o svojim kreativnim pothvatima i šaljite fotkice!

Vikend je pred nama, a mi vam želimo da bude zabavan i ugodan!:)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!